28 Ekim 2012 Pazar

LOVELY HELSINKI


HELSINKI





Beyaz Geceleri ile bilinen yazın güneşin uzun süre batmadığı,benim için çok anlamlı,keşfedilmesi gereken bir şehir.Bir Finlandiya vatandaşı olan benim ülkemin güzel başkenti Helsinki. Nüfus olarak Finlandiya’nın en büyük şehridir.Helsinki’nin komşu şehirleri Espoo,Vantaa ve Kaunianien olup buraya “Başkent Bölgesi”denmektedir.

KISA TARİHÇE :
Helsinki şehri Avrupa'nın en modern şehirlerinden biridir.Ülkenin güneyinde olmasına rağmen Avrupa'nın oldukça kuzeyinde yer alması herkes düşündüğünde üşümeye başlamaktadır.Mayıs ayından Ağustos ayına kadar insanlarına uzun 20 saat süren gündüzler yaşatmaktadır.      
  Baltık Denizi’nin Kızı olarak bilinen bu şehir İsveç Kralı Gustav Vasa tarafından kurulmuştur.Türk tarih kitaplarından hiçbir zaman bilmediğimiz bize okutulmayan savşalardan birine değineceğim. 
 Rusya-İsveç Savaşı. Fin toprakları bir süre İsveç’in himayesinde kalmış sonrasında Ruslar’ın himayesine geçmiştir. Şehirden büyük oranda Rus esintilerini ve mimarisini görebilirsiniz. 19. yüzyılın sonlarında endüstrinin büyümesiyle artan Avrupa trendleri mimariyi de önemli ölçüde etkilemiştir.Neorönesans binalarının en önemlileri arasında along Esplanadi, Aleksanterinkatu, Mannerheimintie ve Erottaja yer almaktadır. Finlandiya 1917 yılında özgürlüğüni ilan etmiştir.1995 yılında da Avrupa Birliği’ne katılmıştır.
NE YENİR-NE İÇİLİR:
    Fin mutfağı; İsveç ve Rus mutfaklarından bir hayli etkilenmiştir. Mutfağın temel besin öğeleri     
-Sosis
-Ren Geyiği Eti
-Domuz Eti
-Çilek ve türevi çalı meyveleri
    Genel olarak çeşitli reçel türlerinin yanında ekşi maya ile yapılan ekmek türleri servis edilmektedir.
Helsinkimenu bu restoranlar ultralüks restoranlar olarak bilinmektedirler. Yerel tatlar haricinde Türk, İtalyan, Fransız, Hint, Çin ve Tayland mutfakları şehirde popüler olan farklı lezzet alternatiflerini oluşturmaktadır.
Atıştırmalıklar:
Kalakukko: Çavdar ekmeğinin içine balık ya da domuz etinin konmasıyla yapılan bir sandiviçtir. 
Vorshmack

Cloudberry Meyvesi Reçeli: Çörekle ve aromatik Fin ekmeğiyle birlikte tükettikleri bir atıştırmalıktır.
Ana Yemekler:
Helsinki mutfağında Baltık denizinden çıkan balık ve deniz ürünlerinin ızgarada pişirildiği yemekler oldukça yaygındır.Ren geyiği,tavşan, kaz,ördek gibi hayvanların etlerinden oluşan yahni yemekleri de oldukça popülerdir.
Vorshmack: Kuzu eti ve ringa balığı karışımının turşu ve ekşi krema eşliğinde servis edilir.


Kaalikääryleet

Kaalikääryleet:Lahana dolmasının Fin Mutfağı’ndaki adıdır.
Lihapullat
Helsinki’de doyurucu ve lezzetli bir yemek yemek istiyorsanız et sulu sos eşliğinde servis edilen Fin köftesi lihapullat’i mutlaka denemelisiniz.


Sathi

   Finliler birçok topluma kıyasla  çok fazla süt tüketirler. Sabah,öğle, akşam yemekleri hiç farketmez her öğünde yemeklerinin yanında süt tüketmektedirler.
Bir ritülleri ise kahvenin yanında dondurma tüketmeleridir.Benimde çok sevdiğim anlardan biride kahve ve dondurma ikilisidir.
    Alkollu içeceklerden ise Sathi dedikleri geleneksel Fin birası ve Kilju olarak adlandırdıkları şeker şarapları oldukça meşhurdur.

                                                                                     Karl Fazer Cafe



Tatlı yemeniz için güzel bir adres önerim var !!

Karl Fazer Cafe’ye gitmeden Helsinki’den ayrılmayın.
Fazer markası sadece Finlandiya,İsveç,Danimarka ve Norveç’de 1100 adet restaurant zincirine sahiptir.1891’de ilk kez Helsinki’de açılan Karl Fazer Cafe şuan da 8 farklı ülkede hizmet veriyor.Klasik-modern çizgisi olan Karl Fazer Cafe Finlilerin  hem günümüzü hem de geçmişlerini yansıtmaktadır.Birçok müşterisi oradayken el yapımı ürünleri görme şansını da onlara sunmaktadır.Sevdiklerinize hediyelik şekerlemeler ve çikolatalar da alabilirsiniz.


NERELER GEZİLİR
Spor ayakkabılarınızı ayağınıza geçirip(yaz aylarında gitmişseniz!yoksa kar çizmelerine muhtaçsınız!) doya doya gezeceğiniz bu şehirde benim gittiğim; sizlere önereceğim yerler dışında mutlaka görülmesi gereken yerleri de sizler için araştırdım.




          Senato Meydanı

Helsinki’nin kalbide diyebileceğimiz bu meydan ,Helsinki Üniversitesi,Helsinki Katedrali,Ulusal kütüphane ve Hükümet binalarıyla çevrelenmiştir.Meydanda kısa bir yürüyüş yaparak etrafı incelemekte fayda var. Meydanın tam orta yerinde Rus Çarı II. Alexander’ın dev bir heykeli bulunmaktadır.Fin halkı II.Alexander’a büyük saygı duymaktadır.1809 yılında Rus işgali zamanında Finlilere dillerini geri vermiştir. II.Aleksander Rusya’da pek çok devrim gerçekleştirmeye çalışmış ve bu yüzden suikaste uğrayarak yaşamını yitirmiştir.
Sibelus Anıtı:

Sibelius Anıtı, Sibelius Parkı içerisinde yer almaktadır. Dünyaca ünlü Fin klasik müzik besteci Jean Sibelius’un ismi, 80. doğum gününün anısına 1945 yılında parka verilmiştir. Park içerisine; ünlü bestecinin müziğindeki iniş çıkışları temsil eden, tonlarca ağırlığa sahip 600 çelik boru org formunda yapılmış görkemli Sibelius Anıtı inşa edilmiştir.Bence görülmesi gereken yapıtlardan biri.Ben bir sonraki ziyaretimde Sibelius Parkı’nı mutlaka ziyaret edeceğim.
     
Uspenksi Katedrali




    Uspenski Ortodoks Katedrali
1800’lü yılların sonlarında St. Petersburglu mimarı Aleksei Gornostayev tarafından inşa edilmiş olan Uspenski Ortodoks Katedrali; 1919 yılına kadar bölgenin Rus hâkimiyeti altında olduğunun en görkemli göstergelerinden biridir. Kırmızı kiremitlerden inşa edilmiş olan Bizans stilindeki katedralin tepesinde 22 ayar altınla kaplı Rus katedrallerine has kubbeler bulunmaktadır.
Şehre masalsı bir atmosfer katan bu mimari harika içerisinde bulunan bazı dini ikonaların, kendilerine dua edilip, dilek dilendiğinde mucizeler yaratabildiklerine inanılmaktadır. Batı Avrupa’nın en büyük Ortodoks katedrali olma özelliğini taşımaktadır.
Katedral; salı – cuma günleri 09.30 – 16.00, cumartesi günleri 09.30 – 14.00, pazar günleri ise 12.00 – 15.00 saatleri arasında ziyarete açık bulunmaktadır.
Web: www.ort.fi

Korkeasaari Adası Helsinki Hayvanat Bahçesi
Çocukluğumdan hatırladığım mükemmel zaman geçirdiğim benzersiz yer!!Ailecek gittiğimiz bu hayvanat bahçesinde yemyeşil alanlarda yürümek, farklı türden hayvanları görmek unutulmazdı.
Hayvanat bahçesi şehrin biraz uzağında bir ada üzerine kurulmuştur. Doğanın içinde canlılarla bir süre zaman geçirmek güzel olacaktır.150’den fazla hayvan ve 1000’den fazla bitki türünü barındırmaktadır.

Şehir merkezinde yer alan ve karaya köprüler ile bağlı büyük Korkeasaari Adası üzerine kurulu olan Helsinki Hayvanat Bahçesi’ne, merkez tren istasyonu önünden kalkan 11 numaralı otobüsler ulaşabilmek mümkündür.Fotoğraf makinalarınızı almalısınız.
Web: www.korkeasaari.fi


    NOEL BABA KÖYÜ (SANTA CLAUS VILLAGE)
 


     Benim gitmediğim ama görülmesi farklı bir deneyim olacağını düşündüğüm bir köy.Bu köy aslında ülkenin en büyülü ve turistik mekanlarından biri. Özelde bir hikayesi var. Helsinki’den yayın yapan bir radyo programı sunucusu Noel Baba’nın Laponya’nın bir dağ köyünde yaşadığını anons etmesi sonucu buraya binlerce mektup yağıyor. Bu şaşırtıcı durum karşında Finlandiya Posta Müdürlüğü, yörede bir Noel Baba servisi açmak zorunda kalıyor. Bu olay  bir çığ gibi büyüyor ve müthiş bir ticarete ve turizme dönüşüyor.
    Noel Baba’ya özgü bir köy kurularak içerisine Noel Baba temalı oyun parkları, ren geyiği parkı ve Noel Baba’nın hediyeleri hazırlayıp tüm dünyadaki çocukların mesajlarına cevap yazdığı özel ofisi inşa ediliyor. Tüm bu kompleks ise Noel Baba’nın dünyadaki tüm çocukları dinlemesini sembolize etmek için kocaman bir kulak şeklinde düzenlenmiş.











Her yıl Noel Baba Köyü’ne, dünya çapından 10 milyonu aşkın mektup gelmektedir.Noel Baba’ya inansanız da inanmasanız da, kuzey kutup çizgisini geçerek varacağınız bu orijinal köyde; kar köpekleri eşliğinde kızak kayıp, donmuş göllerde balık avlayarak ve ışıltılı rengârenk Noel atmosferinin havasına kendinizi kaptırarak eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Noel Baba adına sevdiklerinize mektup postalama şansınız da var.
Bir Lâpon âdeti olan Kuzey Kutbu’nu geçiş seremonisine katılma şansı sunuluyor  ve kutbu geçtiğinize dair bir hatıra diplomasıda veriliyor.Bence buna değer..
Web: www.santaclausvillage.info

HEUREKA:

                                                              HEUREKA

Heureka Vantaa’da yer alan Finlandiya’nın bilim merkezi olarak bilinir.Gezdiğim ve gezmenizi önerdiğim yerlerden biridir.Dijital panoramik filmlerle ,görseller ve deney platformlarıyla bilim ile ilgili deneyimler edinebileceği bir bilim merkezidir.
Web:www.heureka.fi/portal/englanti/







ZEYNEP DEFNE KIRÇUVAL



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder